Keittiökalusteet – vuonna 1902.

In 1902 Kitchen furniture.

 

Kitchen furniture will have a cleanliness. Kitchen furniture must always be kept clean. If you do not have a vacuum cleaner, wash it with a cloth that has been dipped in soda-soapy water. The stove remains very bright if it is rubbed with a screened ash mixed with vinegar as a dough.

New kitchens and kitchen furniture

The stove is also beautiful if they are cleaned with greasy grease and finally rubbed with a brush that has been dipped in graphite flour. Grease or milk is removed from the hot pan by spraying the cooktop on the stain or pouring hot water immediately after it, and then burning the burning spit quickly. Hold a pair of dark potato patches on your loose hook to protect your hands when handling hot cookware.
Keep as much cookware as possible and then clean and bright.
Shelf cabinets must be kept in shape. Clean them once a week, tinkering with the needy. If the shelves are covered with low-fat cloth, wash it with lukewarm soapy water and dry with a soft cloth.

Kitchen cabinets and kitchens are custom-made

Keittiökalusteiden patakaappi, -laatikko ja -hylly, jos talouskapineita pidetään seinällä, verhoa seinä joko valkoisella konepaperilla tahi vähäkankaalla tahi aseta sievä mukava puulevy niiden ja seinän väliin, joten saat seinän pysymään puhtaana. Samoin tee pyyheliinoille. Tavallisesti keittiössä käytetään maalatuna keittiökalusteita, joita voi pestä. Voit vähentää niiden kulumista ja säästää omaa aikaasi, jos huolehdit siitä, etteivät ne syyttä likaannu. Totuttaudu siihen, ettet aseta paljaalle pöydälle pulloja, jotka sisältävät öljyä, etikkaa, mehua tai jotain muuta sen tapaista, mistä voi jäädä tahroja. Paras on ruuanlaiton ajaksi peittää pöytä irtonaisella vähäkankaalla.
Pidä keittiöpöydän syrjässä riippumassa puhdas noin puolen metrin kokoinen pehmoinen liina, jolla heti voit pyyhkiä pöydän, jos jotain läikähtää siihen.

Jos on laatikko polttopuita varten, on se silloin tällöin tyhjennettävä ja puhdistettava. Näin se myöskin pysyy kuivana. Pidä huoli siitä, että puulaatikossa on aina puita ja vesiämpärissä aina vettä. Jos keittiössä on vesijohto ja likaviemäri, on pidettävä huoli siitä, että viemärin suppilo pysyy puhtaana. Pese se kuumalla saippuavedellä. Jos ei se näin puhdistu hyvin, käytä ’Blenda’, ’Flora’ tai muuta pesupulveria.

Keittiökalusteet Helsinki

Keittiökalusteissa ainoastaan selvät vedet lasketaan suppiloon, ei mitään sakkaa joka voisi tukkia vesijohdon. Kaikki sakat kerätään sitä varten olevaan ämpäriin ja viedään likakaivoon tai muuhun määrättyyn paikkaansa. Älä koskaan heitä likavesiä sinne tänne; se on mitä suurinta epäsiisteyttä. Likaämpäri on heti tyhjennettävä. Se on usein pestävä lipeävedellä ja harjalla ja verhottava sisältä sanomalehtipaperilla. Älä kaada likavesiä korkealta ämpäriin. Suojele ämpärin kohdalla olevaa seinää paperilla, jota vaihdat usein. Tyhjennä ja huuhdo likaämpäri ainakin yöksi. Tuhka, jonka tyhjennät keittiön liedestä ja muista uuneista on pantava pelti- tai sinkkiastiaan, vietävä jonnekin katon alle ja säilytettävä semmoisessa paikassa, ettei siitä ole tulenvaaraa.

Sähkön käytöstä keittiökalusteissa.

Kun vielä nykyäänkin käytännössä oleva puilla lämmitettävä hellalaite keksittiin 1840-luvullaniin merkitsi se sangen suurta edistysaskelta keittotalouden alallaTämän vuosisadan toisella vuosikymmenellä yksinkertaistui työ jälleen niissä kaupungeissajoihin perustettiin kaasulaitos ja tuli siis mahdollisuus kaasukeittiön käyttöönPois jäi nyt vaivalloinen tulensytyttäminen hellaan ja tarpeellisen vedon huolehtiminen tulipesässä.
Mutta ajat muuttuvat yhä ja kehitys eri aloilla seuraa nopeasti mukanaIhmiskunta on saanut itselleen edellisiin verraten uuden mahtavan apulaisen sähkövoimanjoka ulottaa tänä nksähkönaikakautena toimintapiirinsä yhä uusille ja uusille aloille saaden aikaan suuria muutoksia entisiin oloihin ja työtapoihin.
Jo useiden vuosien aikana onkin sähkölaitospiireissä ollut vilkkaan pohdinnan alaisena mitenkä sähköä voitaisiin edullisimmin käyttää lämpölähteenä ruuanvalmistuksessa ja koetettu keksiä erilaisia tarkoitukseen soveltuvia keittiökalusteiden laitteita.
Nykyaikaiset sähköhellat voidaan jakaa kahteen päämuotoon riippuen niiden energian käyttötavasta nimisuoraan vaikuttavat hellat eli tehohellat ja lämpöä makasin oivat hellät.

Tehohellassa korvataan kaasu- ja tavallisen puilla lämmitettävän hellan tuliliekit erikoisten sähkövastusten lämmittämillä keittolevyilläja ottaa tehohella verkosta käyttöaikana melko lailla paljon virtaa yhtä aikaaKuvassa nähdään tällainen keittiökalusteita hellalaitejossa on kolme keittolevyäyksi hellan tasoon upotettu keittolaatikko sekä edessä paistinuuni ja lämpökaappi lautasten lämmittämistä vartenLaitteen ottaman tehon suuruutta voidaan säätää kuvassa näkyvien 7 virran säätäjälaitteen avulla.
Jotta sähköhellan ottaman virran voimakkuus saataisiin pienenemään ja jakaa sen ottama energiamäärä tasaisesti vuorokauden kaikille tunneillealettiin miettiä keinoja mitenkä voitaisiin saada lämpöä otetuksi vähitellen talteenjotta sitä olisi sitten niinä tunteinakun ruuanlaitto pääasiallisesti tapahtuu jo valmiiksi kehitettynäPitkien onnistuikin kaupungin Sähkölaitoksen insinööreille luoda tällainen hellalaite nk. »Seves» hella.

Lämpöä makasin oiva hella nähdään kansi kuvassaLaitteen pääosana on valurautainen rautamöhkälejoka on lämmön haihtumisen ehkäisemiseksi hyvin eristettyTätä rautaista »lämpösäiliötä» lämmitetään keskeyttämättä pienen sähkövastuksen avulla ja saavuttaa se yönaikanajolloin hellan lämpöä ei keittämiseen tarvita n500 astC lämpötilan. Rautakimpaleen yläpää on tasoitettu ja toimii se hellan keittolevynäjota peittää silloinkun sitä ei käytetä lämmönhaihtumista ehkäisevä kansi.
Hellalaitteessa on siis keittiökalusteiden läpivuorokauden käyttövalmiina n500 ast lämpöinen keittolevy ja on se niin tehokasettä esim1 litra 15 astvettä alkaa kiehua n2 minuutissaJos tavalliselta keittolevyltä vaadittaisiin sama tehokkuusniin tulisi sille antaa n3 kilovati tehoLevystä keittoastiaan siirtyvän lämpömäärän suuruutta voidaan taasen säätää hellan etusivulle kiinnitetyn painonapin ja siihen yhdistetyn vipulaitteen avullasiten että keittoastian ja levyn keskinäistä etäisyyttä muutetaan eli toisin sanoen kattila kohotetaan täten jonkun matkaa levyn yläpuolelle.

Keittiöt ja keittiökalusteet – Helsinki, Tampere, Oulu.

Keittiökalusteiden hellaan kuuluu vielä lämpöuunijonka lämpötila erikoisen säätelylaitoksen avulla pysyy tasaisesti n90 astsuuruisenaLämpöuunin alapuolella on lämpimän veden säiliöjosta edessä olevan hanan kautta on lämmintä vettä aina saatavissaKoska tässä hellassa ei ole paistamistarkoituksia varten uunilaitettajonka lämpötila nousisi yli 100 ast., niin on täydennykseksi valmistettu erikoinen paistinuuni ja on näitä saatavana kahta eri suuruutta.
Mitenkä sitten ruuan valmistus näiden laitteiden avulla tapahtuu? — Käytettäessä tehohellaa tapahtuu ruuan valmistus aivan samoin kuin tavallisella hellallaRuoka keitetään keittolevyillä kuten tavallisella hellallaja tapahtuu paistaminen samoin kuin tavallisessa paistinuunissaVoidaan siis käyttää entistä keittokirjaa ja kaikki käy entiseen totuttuun tapaanJos tehohellaan liittyy myös lämpölaatikkoniin voidaan senkin avulla suorittaa ruuanlaitto likipitäen samalla tavallakuin alempana selostetaan.
Lämpöä makasin oivaa hellaa käytettäessä saatetaan keitos keittolevyllä nopeasti kiehumistilaan ja siirretään sitten lämpöuuniinjossa se ilman sen enempäähuolenpitoa pysyy kiehuvana ja valmistuu lopullisesti
Tällaisen hellalaitteen etuna tehohellaan verrattuna voidaan mainitaettä on aina käytettävissä hyvin.

Keittiöt ja keittiökalusteet